Het Rechte Spoor – 2021 | Woensdag 21 juli

Voorzeker! Ik doodde een man om mijn wond en een jongen om mijn striem!
Genesis 4 vers 23

Een 38-jarige man uit Tiel werd door de politie op de A15 aangehouden. In zijn auto troffen de agenten een sporttas aan met twaalf vuurwapens. Het ging om zogeheten Flobertwapens. Ze waren in Slowakije gekocht. De wapens zijn gemakkelijk om te bouwen naar een zwaardere soort. De man had wat uit te leggen en was zijn vrijheid voorlopig kwijt.

Geweld zit in onze genen. De eerste mens die was geboren, Kaïn, doodde z’n eigen broer. De woorden uit de dagtekst werden door zijn nakomeling Lamech uitgesproken. Die was er trots op dat hij ieder vermoordde die hem zelfs maar een kleine wond had toegebracht. Zo schetst God de mens: hij is snel om bloed te vergieten. Dat geldt voor ons allemaal. Misschien kunnen we ons dat niet direct van onszelf voorstellen, maar God kent de mens beter dan hij zichzelf kent.

De mensen hebben ook het bloed van Gods eigen Zoon vergoten. Ze schreeuwden: ‘Kruisig Hem!’ – Wat is Gods genade groot: juist op grond van die vreselijke dood van Christus biedt Hij nu allen die daarvoor verantwoordelijk zijn, redding en het heil aan!