Geplaatst op

Het Rechte Spoor – 2021 | Donderdag 16 september

U moet bij uw uitrusting ook een schepje hebben, en het moet zó zijn dat u daarmee een gat graaft wanneer u buiten het kamp gaat zitten. Daarna moet u zich omkeren en uw uitwerpselen bedekken.
Deuteronomium 23 vers 13

Westelijk van Londen staat het Blenheim Palace. Het doet onder meer dienst als museum. In september 2019 vond er een opmerkelijke diefstal plaats: er werd een wc-pot gestolen. Het toilet was wel van massief goud. Het was het pronkstuk van een tentoonstelling. Bezoekers konden er ook daadwerkelijk gebruik van maken, alleen niet langer dan drie minuten per persoon.

Tijdens hun reis door de woestijn waren er geen toiletten. De Israëlieten moesten eenvoudig een gat graven. Alles bedekken, was nodig. Niet alleen vanwege de hygiëne. Het heeft ook een geestelijke betekenis. De Heere Jezus legde later uit dat alles wat uit de mens voortkomt, onrein is.

Inderdaad, wat in onze harten opborrelt, is niet best: drift, jaloersheid, verkeerde verlangens, wraakzucht en nog veel, veel meer. Om díe onreinheid te bedekken, ja, weg te doen, is Christus naar het kruis gegaan. Hij onderging het oordeel over al dat kwaad.

 

Het dagboek bestellen?