Het Rechte Spoor – 2020 | Woensdag 2 december

Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet, zijn van het ogenblik, maar de dingen die men niet ziet, zijn eeuwig.
2 Korinthe 4 vers 18

De Nachtwacht geldt als het topstuk van Rembrandt van Rijn. In 1642 voltooide hij het doek. In 1715 werd het opgehangen in het Amsterdamse stadhuis. Het schilderij was echter te groot voor de ruimte waar het moest hangen. Zonder pardon werden er stukken van de bovenkant en zijkanten afgesneden. Het echte besef van de waarde ervan kwam pas later.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het verstopt in de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Na de bevrijding ontving het opnieuw een ereplek in het Rijksmuseum in de hoofdstad.

Wanneer dringt bij mensen door wat werkelijk belangrijk is? De meesten zijn alleen maar gericht op het leven op aarde. Het hier en nu, dáár gaan ze voor. Is dat niet dwaas? Dan heb je het over misschien tachtig of honderd jaar. En daarna komt de eindeloosheid, de eeuwigheid. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je in het hiernamaals in de hemel bent! En leef zó dat je geluk in de hemel groot zal zijn!

 

Het dagboek bestellen?

Geplaatst op Categorieën Homepage