Geplaatst op

Het Rechte Spoor – 2021 | Maandag 8 november

Saul is in Karmel gekomen, en zie, hij heeft een gedenkteken voor zich opgericht.
1 Samuël 15 vers 12

Het Delfts blauwe aardewerk is wereldberoemd. Vorig jaar werd langs de A13 bij de stad Delft een tulpenvaas neergezet. Het was een flinke. Het gevaarte is twaalf meter hoog, gebaseerd op een 17e-eeuws voorbeeld en uiteraard in de bekende kleuren. Het is bedoeld als eerbetoon aan Delft.

Koning Saul richtte voor zichzelf een monument op. Hij was uit op eer. Hoogmoed dreef hem. Daarin was hij niet de enige. De hoogmoed huist in het hart van ieder mens. Het eerste mensenpaar werd daardoor al tot zonde verleid. Adam en Eva wilden God gelijk zijn.

Er was slechts één Mens op aarde Die niet Zijn eigen eer zocht: de Heere Jezus. Zijn wens was het juist om God te verheerlijken. Dat heeft Hij ook volmaakt gedaan, tijdens Zijn leven én in Zijn sterven.

Daarin is Hij voor ons allemaal een groot Voorbeeld. Zoeken wij onze eigen eer? Voelen we ons gestreeld als we complimentjes krijgen? Zijn we op onze tenen getrapt als we denken dat we niet genoeg belangstelling of eer krijgen? Laten we die hoogmoed in ons eigen hart veroordelen!

 

Het dagboek bestellen?