Geplaatst op

Het Rechte Spoor – 2020 | Woensdag 25 november

Deze mag u wel eten van alle gevleugelde insecten die op vier poten gaan en die naast hun poten een stel springpoten hebben om daarmee over de grond te springen.
Leviticus 11 vers 21

Onder de wet bestond er verschil tussen reine dieren en onreine dieren. Een voorwaarde voor insecten met vleugels om rein te zijn, was dat ze poten hadden waarmee ze konden springen.

Een doodgewone brulkikker is geen insect, maar hij kan tien keer zijn lichaamslengte springen. Daarmee vergeleken stellen de sprongen van mensen niet veel voor. Wie springt – zeg maar – achttien meter ver?

De geestelijke betekenis is mooi: als we in staat zijn om ons te verheffen boven de dingen van de aarde, zijn we rein voor God. Maar al te snel laten we ons door de zorgen van dit leven in beslag nemen. Net zoals Petrus die naar de stormwind luisterde en naar de golven keek: hij zonk weg.

Ook bestaat het gevaar dat we helemaal gericht zijn op de mooie en goede dingen van dit leven. Dat we leven voor ons gezin en onze vrienden, voor huis en werk, voor hobby en sport. De mens die omhoogkijkt naar de hemel en naar Hem Die in de hemel is, die is rein.

 

Het dagboek bestellen?