Geplaatst op

Het Rechte Spoor – 2019 | Zaterdag 9 februari

Kom, laten wij voor ons een stad bouwen, en een toren waarvan de top in de hemel reikt, en laten we voor ons een naam maken.
Genesis 11 vers 4

In het Amerikaanse San Francisco staat de Millennium Tower. Het gebouw is nu tien jaar oud. Het werd in 2009 opgeleverd. De wolkenkrabber van bijna 200 meter hoog is aan het verzakken, elk jaar een paar centimeter. Hij helt al wat over. De heipalen zijn niet goed geslagen. De vergelijking met de toren van Pisa wordt al gemaakt.

De drang van mensen naar grote bouwwerken is al heel oud. De toren van Babel uit onze dagtekst laat het zien. Er zit vaak een fikse brok hoogmoed in. Het draait om eer, om aanzien. Wie heeft de hoogste toren? Wie heeft het mooiste gebouw? Het zou beter zijn als de mensen hun Schepper zouden erkennen en zich voor Hem neerbuigen. Knielen voor God, dat is wat een mens het meest verheft.

Het valt ons vaak zwaar. Dat komt, omdat we van nature zo hoogmoedig zijn. Voor onze trots is knielen zo moeilijk. Maar als we voor God buigen en onze nietigheid en verlorenheid uitspreken, tilt Hij ons op. Hij neemt ons in Zijn armen en drukt ons aan Zijn hart. We worden Zijn kind. Is dat niet groot?

 

Het dagboek bestellen?