Het Rechte Spoor – 2019 | Donderdag 7 februari

Broeders, weet u niet – ik spreek immers tot mensen die de wet kennen – dat de wet over de mens heerst zolang hij leeft?
Romeinen 7 vers 1

Heel hoog in het noorden, op Spitsbergen, ligt het dorpje Longyearbyen. Het is er zo koud dat begraven lichamen niet tot ontbinding overgaan. De vrees bestond dat virussen zo in leven gehouden worden. Het zou een gevaar voor de bevolking zijn. Daarom werd in 1950 het zekere voor het onzekere genomen: het werd verboden om daar te sterven.

Wat voor straf moet je een overledene opleggen? Elke aardse wet heeft alleen iets te zeggen over de levenden. Voor Gods wet geldt dat ook, volgens onze dagtekst. Gods wet heerst over alle mensen op aarde. Hij toont hun de eisen van de Heilige: aan die en die voorwaarden moet een mens voldoen om door God aangenomen te kunnen worden. Is er één mens die dat lukt? Nee!

Wat dan? Christus is gestorven aan het kruis. Wie in Hem gelooft, sterft als het ware met Hem. Hij is dan met Christus gestorven. Daarom is niet de wet zijn leefregel, maar het voorbeeld van Christus Zelf. Hij is niet wetteloos – verre van dat! –, maar de wet heerst niet meer over hem.

 

Het dagboek bestellen?