Het Rechte Spoor – 2024 | Dinsdag 23 juli

De Heere keerde Zich om en keek Petrus aan. En Petrus herinnerde zich het woord van de Heere, hoe Hij tegen hem gezegd had: Voordat de haan gekraaid zal hebben, zult u Mij driemaal verloochend hebben. En Petrus ging naar buiten en huilde bitter.
Lukas 22 vers 61 en 62

Toen de Heere Jezus gevangen was genomen, volgde Petrus de troep mannen. Hij ging bij hen zitten. Daar werd hij op de proef gesteld. Drie keer werd hem de vraag gesteld of hij bij de Heiland hoorde; drie keer betuigde hij dat hij Hem zelfs niet kende.

De Heere Jezus liet Zijn discipel echter niet in zijn ellende zitten. In Zijn grote liefde draaide Hij Zich om en keek Hij Petrus aan. Daardoor herinnerde Petrus zich de waarschuwing die Hij hem had gegeven. Het drong tot hem door wat hij had gedaan. Dát was het begin van zijn terugkeer.

Hij verliet de plek die hem noodlottig was geworden. Hij was diep teleurgesteld in zichzelf, en verdrietig om wat hij zijn Meester had aangedaan. Hij huilde.

Nadat de Heere Jezus uit de dood was opgestaan, zocht Hij Petrus op, zodat die zijn schuld kon belijden en het in orde kon maken. Zo zoekt Hij nog steeds alle mensen op, want Zijn liefde gaat naar hen uit.