Het Rechte Spoor – 2024 | Maandag 15 juli

Die slaaf die de wil van zijn heer gekend heeft (…) en ook niet naar zijn wil gehandeld heeft, zal met veel slagen geslagen worden. 
Lukas 12 vers 47

De Brit John Lee werd in 1885 voor het plegen van een brute moord veroordeeld tot de dood. Op het schavot haalde de beul de hendel over, maar het valluik klapte niet neer. De tweede poging mislukte ook, net als de derde. De zielzorger moest drie keer het ‘Onze Vader’ oplezen. Maar omdat de uitvoering van de doodsstraf niet lukte, werd Johns vonnis omgezet in levenslange gevangenisstraf. In 1907 kwam hij vervroegd vrij en genoot nog 38 jaar van z’n vrijheid.

Het menselijk recht blijft gebrekkig. God is onfeilbaar. Zijn vonnis is volledig rechtvaardig – en Hij voert het ook uit. Wie veel gezondigd heeft, krijgt vele slagen. Hij zal ervoor moeten boeten in de eeuwige poel van vuur. Niemand ontkomt aan die terechte straf!

Niemand? Ja, er zijn mensen die er wél aan ontkomen. Dat is niet tegen Gods wil, maar juist omdat Hij het wenst. Hij wil immers het liefst alle mensen redden en gelukkig maken. Daarom stierf Zijn Zoon aan het kruis. Wie in Hem gelooft, wordt alles vergeven. God rechtvaardigt hem. Er is dan geen zonde meer te zien. Daarom is er ook geen oordeel. Dat droeg Christus!